|
СНЯГ
Снегът от снощи е покрил
до вчера голите дървета.
Три гларуса треперят вън…
И зъзнат уличните псета.
Не се надявах… Боже мой!
На детство някак ми мирише.
И белота… И самота…
И чистота… И ми се пише.
За първи път, за първи път от много,
много дълго време…
Къш на дребнави суети,
къш на безсмислени проблеми!
Я виж онази струйка дим …
Как с облачето се закача…
От къщичката… Диша още…
Помежду два небостъргача.
И пише ми се за любов…
И даже да изглежда смешно.
Не остарявай… Остаря ли…
Ах, остарява безутешно…
С окапали листа…
Снегът така прекрасно я покрива.
Но, знам , ще дойде пролетта…
и ще докаже, че е жива.
А телевизора ръмжи…
От политически дебати…
Земетресения… Войни…
Насилия… И атентати…
И всеки ден… И всяка нощ…
Натрапчиво… Демисезонно.
И от кошмара ме дели
едва едно дистанционно…
А вън снегът… И боже мой!
И детство… Толкова е странно.
И знам , ще се стопи…
И пак към битието постоянно.
И любовта… ще плаче пак…
И кучето ще й приглася.
А тази тънка струйка дим…
Към небесата се възнася…
Недялко Йорданов
Не е. Не.
Не вярвам в тази обич. Тя боли.
Боли ме повече от всички невъзможни.
Дали наистина е обич, щом кърви
не само раната, дори и ножа?
Това е просто сляп един стремеж
да сбъднеш наведнъж хиляда сънища.
Но аз от птица се превърнах в таралеж.
Загубих светлината си. И днес е тъмно.
Не може да е обич. Не и обич. Обичта
не би могла така да наранява.
Тя трябва да е слънчев лъч в нощта,
а не индигово небе по зазоряване.
Тя трябва да е дом, покой, уют...
а не сълзи, безпътица и ... нищо.
Не казвай, че е обич този път.
не виждаш ли - до край сме се разнищили.
caribiana
П.П.
престой
правейки любов под слънцето, утринното слънце
в една хотелска стая
над уличката
където бедни мъже ровят за бутилки;
правейки любов под слънцето
правейки любов на килим по-червен от кръвта ни,
правейки любов докато момчетата продават заглавия
и кадилаци,
правейки любов под фотография от Париж
и един отворен пакет Честърфийлд,
правейки любов докато другите – горките приятелчета –
бачкат.
От онзи миг досега
може и да са минали години,
но той е само на изречение назад в съзнанието ми –
има толкова много дни
когато живота спира и се олюлява и сяда
и чака като влак върху релсите.
Минавам през хотела в 8
и в 5; има котки по уличките
и бутилки и скитници,
и аз вдигам очи към прозореца и си мисля,
„вече не знам къде си”
и продължавам и се чудя къде
отива живота
щом свърши.
Ч. Буковски
СНЯГ Снегът от снощи е покрил до вчера голите дървета. Три гларуса треперят вън… И зъзнат уличните псета. Не се надявах… Боже мой! На детство някак ми мирише. И белота… И самота… И чистота… И ми се пише. За първи път, за първи път от много, много дълго време… Къш на дребнави суети, къш на безсмислени проблеми! Я виж онази струйка дим … Как с облачето се закача… От къщичката… Диша още… Помежду два небостъргача. И пише ми се за любов… И даже да изглежда смешно. Не остарявай… Остаря ли… Ах, остарява безутешно… С окапали листа… Снегът така прекрасно я покрива. Но, знам, ще дойде пролетта… и ще докаже, че е жива. А телевизора ръмжи… От политически дебати… Земетресения… Войни… Насилия… И атентати… И всеки ден… И всяка нощ… Натрапчиво… Демисезонно. И от кошмара ме дели едва едно дистанционно… А вън снегът… И боже мой! И детство… Толкова е странно. И знам, ще се стопи… И пак към битието постоянно. И любовта… ще плаче пак… И кучето ще й приглася. А тази тънка струйка дим… Към небесата се възнася… Недялко Йорданов *** Не е. Не. Не вярвам в тази обич. Тя боли. Боли ме повече от всички невъзможни. Дали наистина е обич, щом кърви не само раната, дори и ножа? Това е просто сляп един стремеж да сбъднеш наведнъж хиляда сънища. Но аз от птица се превърнах в таралеж. Загубих светлината си. И днес е тъмно. Не може да е обич. Не и обич. Обичта не би могла така да наранява. Тя трябва да е слънчев лъч в нощта, а не индигово небе по зазоряване. Тя трябва да е дом, покой, уют... а не сълзи, безпътица и ... нищо. Не казвай, че е обич този път. не виждаш ли - до край сме се разнищили. caribiana П.П. престой правейки любов под слънцето, утринното слънце в една хотелска стая над уличката където бедни мъже ровят за бутилки; правейки любов под слънцето правейки любов на килим по-червен от кръвта ни, правейки любов докато момчетата продават заглавия и кадилаци, правейки любов под фотография от Париж и един отворен пакет Честърфийлд, правейки любов докато другите – горките приятелчета – бачкат. От онзи миг досега може и да са минали години, но той е само на изречение назад в съзнанието ми – има толкова много дни когато живота спира и се олюлява и сяда и чака като влак върху релсите. Минавам през хотела в 8 и в 5; има котки по уличките и бутилки и скитници, и аз вдигам очи към прозореца и си мисля, „вече не знам къде си” и продължавам и се чудя къде отива живота щом свърши. Ч. Буковски
Последна промяна на поста преди 3 месеца
Когато си "странна птица" всички се питат,защо си "странна". Малкo искат да знaят, защо си "птица" С.Петков. http://www.youtube.com/watch?v=nF7yuNg_zWE&ob=av3e
|